Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
18.05.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwiczka wieprzowa w żubrówce z kapustą kwaszoną z kminkiem na białym winie w cieście francuskim, w towarzystwie wątroby wieprzowej w otulinie szynki i sosem kurkowym


Składniki (na 1 porcję):

  • 150 g polędwiczka
    wieprzowa oczyszczona
  • 50 g wątroba wieprzowa
  • 20 ml żubrówka
  • 1 g kminek
  • 50 ml białe wino
  • 30 g kapusta kwaszona
  • rozmaryn świeży
  • kiełki lucerny
  • 30 g ser żółty
  • 50 g ciasto francuskie
  • 50 g cebula
  • 12 ml olej
  • 30 g szynka wędzona
  • 20 g śliwka suszona
  • 50 g kurki
  • 10 g śmietana 30%
  • natka pietruszki
  • 10 g parmezan
  • 50 g pomidory koktajlowe
  • 5 ml maślanka
  • 20 g masło
  • 1 szt. trawa żubrowa

  • Sposób przyrządzenia:

    Polędwiczki wieprzowe marynujemy w żubrówce, wątrobę wieprzową marynujemy w maślance. Polędwiczkę wieprzową podsmażamy na średniej warstwie tłuszczu, a następnie delikatnie dopiekamy w temperaturze 160 stopni C.

    Kapustę kwaszona gotujemy, łączymy z podsmażoną cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy kminek, białe wino i doprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego wcześniej rozmrożonego wyklejamy foremkę i faszerujemy kapustą kwaszoną, obsypujemy tartym serem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni C.

    Kurki podgotowujemy, następnie przesmażamy na cienkiej warstwie oleju razem z cebulą. Do kurek dodajemy śmietanę, białe wino, masło, dokładamy pokrojone pomidory, posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Odparowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

    Śliwki suszone, wątrobę zawijamy w szynkę wędzoną i podsmażamy a następnie nakłuwamy na szaszłyk z rozmarynu. Dekorujemy kiełkami lucerny i trawą żubrową.


    Przygotował: Maciej Woźniak, WTT Kortowo, Poznań


    Maciej Woźniak - po ukończeniu szkoły pracował przez pięć lat w motelu AB, na stanowisku kucharz. Od 2004 do 2005 roku pracował w restauracji Kaiser Hof Keller we Frankfurcie nad Menem. Po powrocie z Niemiec podjął pracę w nowo powstałym hotelu Kortowo w Poznaniu, gdzie pracuje do dziś na stanowisku szefa kuchni.

    Dzięki przygotowaniu prezentowanego dania Maciej Woźniak zdobył tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2007.



    Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000